Modül 1-4, çeşitliliği ifade etmenin ve faaliyetlere katılımı teşvik etmenin bir yolu olarak Dijital Hikaye Anlatıcılığı sürecine odaklanır. Bu modül sayesinde dijital hikaye anlatıcılığı becerileri kazanacak, diğer öğrencilerin paylaştığı hikaye örneklerini görecek ve KAPSAM, REFAH ve Çeşitlilik temalarında kendi hikayenizi yaratacaksınız. Modül 2, Dijital Hikaye Anlatıcılığı sürecininin sonraki iki adımı olan ‘’ Senaryo yazımı ve görsel senaryo oluşturma’’ süreçlerine odaklanır:
Modüldeki aktiviteler aşağıdaki amaçlar doğrultusunda oluşturulmuştur:
Her öğrenci bir kağıda kendisi hakkında bir gerçek yazar ve onu bir kaseye koyar. Öğretmen bu gerçekleri görselleştirerek öğrencilerle paylaşır. Öğrenciler gerçeğin kiminle ilgili olduğunu tahmin eder.
Bu, 250 kelime uzunluğunda olmalıdır. Böylece hikayenin okunması 1-2 dakika sürer (bir saat yazma süresi verilir). Senaryo, projenin temalarından biriyle ilgili olarak oluşturduğunuz hikayenizdir: Kapsayıcılık, refah, çeşitlilik gibi terimler sizin için ne ifade ediyor? Hayatınızda, kendinizi dahil edilmiş veya dışlanmış hissettiğiniz, kendinizi mutlu veya stresli hissettiğiniz, etrafınızdaki insanlardan farklı hissettiğiniz bir anınız var mı? Kültürünüzden (akranlarınızdan farklı olan veya olmayan) hangi gelenekler ve yönler sizin için önemli ve neden?
Kendinize sorular sormak, sizin için önemli olan bir olayı/şeyi anlatmak veya bir konuda kendinizle röportaj yapmak senaryoyu oluşturmada iyi bir yoldur.Hikayenizi bir diyalog gibi yazabilir veya hikayenizi bu şekilde anlatabilirsiniz. Bir hikaye anlatmanın sınırsız yaratıcı yollarını görmek için SOLIS kaynak kitaplığında yer alan dijital hikaye örneklerine bakabilirsiniz.
Hikaye taslağı oluşturma örnekleri için, SOLIS Dijital Hikaye Anlatıcılığı El Kitabına bakınız (sayfa 43 ve 44): https://solis-project.eu/resources/
Bir hikaye taslağı, hikayenizi hayal etmeniz için ayrıntılı bir plandır – içerik, yapı ve zaman aralığı detaylarını içermektedir (2 dakikaya kadar):